Leren van deze vier ongemakkelijke spreekmomenten

door Nineke Verhoofstad

Jouw online presentatie komt samen met de verantwoordelijkheid van een rolmodel. Jij bent daarin echt een voorloper. Helemaal in deze tijd van online spreken. Als dit jaar ons iets heeft geleerd over virtueel presenteren, dan is het wel: draag genoeg (bij).

Grote kans dat je een uitdagend jaar achter de rug hebt. Inspirerend leerde spreken vanuit je eigen woonkamer. Annex tijdelijke kantoor, zo nu en dan een schoolklas. Of waar je met je concullega-huisgenoot, dieren en kinderen leeft. Je boterham eet en ohja… presenteert.

Trek volle zalen vanuit huis
Het proces van online leren spreken is er een van vallen en opstaan. Oefening baart kunst, en je leer van de beste, toch? Via een platform kan dat ineens een stuk sneller gaan; locaties en evenementen vinden jou in een enkele klik. En dat allemaal vanuit je eigen huis… Een volle zaal is ineens een stap dichterbij.

Het spreken voor een live publiek staat noodgedwongen in intieme setting op de tocht. Virtueel spreken maakt een opmars. Heb je soms ook het gevoel dat je van online-presentatie naar presentatie leeft?

Gepast en ongepast gedrag
De trial en error periode van online spreken heeft al de nodige ongemakkelijke momenten opgeleverd. Ze gaan viraal en het internet slingert het vele huiskamers in. Dit kan best pijnlijk zijn voor de spreker in kwestie. Echter, hierin zitten vaak de beste leermomenten die het waard zijn om te delen!

Rolmodellen zijn nu meer dan ooit nodig in een wereld die snakt naar (online) verbinding.

Ook zijn dit de aanjagers voor verandering. Het maakt de gewenste, wereldwijde transitie mogelijk. Waar momenteel mensen bij elkaar brengen en verbinden in onzekerheid verkeerd. Rolmodellen zijn nu meer dan ooit nodig in een wereld die snakt naar (een online) verbinding.

Laat je licht online schijnen en motiveer anderen met jouw persoonlijke leermomenten. Als gastspreker kun jij jouw licht ook online laten schijnen. Alleen voor het weer zo ver is… deze vier best wel tenenkrommende online presentatie momenten, die gelukkig ook een positieve keerzijde bevatten. Klik op de links in de koppen en geniet (en leer) mee:

Om direct maar met een een van de meest ongemakkelijke hangout-momenten van afgelopen jaar te beginnen. De collega’s van Tony weten waarom hij amper wat bijdraagt. Grote kans dat je al weet hoe dit afloopt. Opstaan en helemaal niets bijdragen. Dat kan jij als rolmodel met jouw online presentatie al aftikken. Trek iets leuks uit de kast aan! Jouw verhaal kleedt het verder af.

Opvallen-en-staan moment #2
Je carrière bij de The New Yorker door dat ene betrapte online moment in duigen zien vallen. Een nieuwe roeping als herstellend rolmodel? Dat is een nogal lange weg om te bewandelen. Hulde voor de werkgever die direct korte metten maakt met ongepast gedrag op de digitale werkvloer. Hoe goed jij je vak ook verstaat of je staat van dienst is geweest! Grenzen stellen zorgt dat een veilige werkomgeving gecreëerd wordt.

Juist als rolmodel weet je als geen ander hoe belangrijk het is om online een veilige omgeving te creëren. Een waarde die ook jij met met jouw publiek mag delen. Zodat jij in een online setting die kan waarborgen.

Opvallen-en-staan moment #3
En als we de rollen nu eens omdraaien? Je ineens 40 rolmodellen in een zoom-meeting probeert te interviewen. Youtuber Afrolamba gaat de uitdaging aan. Technisch een haast onmogelijke opgave om dit te in goede banen te leiden. Al met al leidt het tot een fijne verbinding.

Laat je niet tegenhouden bij wat technische opstartproblemen of een haperende verbinding. In een online setting blijft zeker niet alles, maar wel veel nog mogelijk. En eenmaal tot stand gekomen is er die connectie, waarin eens deelname mogelijk is vanuit de meest comfortabele positie. Dat gevoel van thuiskomen bij jezelf in je eigen huiskamer. Dat is het recept voor prachtige samenkomst.

Opvallen-en-staan moment #4
Leer van de beste. Of van ‘hofjesexpert Jos Clemens’. Een welkome afwisseling tussen alle online presentaties, is er dankzij deze webserie. Jos weet eigenlijk alle juiste knoppen tot grote hilariteit van zijn publiek te raken.

Een van de meest bizarre webseries van het afgelopen jaar. Het kijken waard, voor de ontspanning. Jij weet allang dat glimlachen om je eigen fouten een van de meeste gezonde gewoontes is.

Groei je mee?
Als rolmodel zit deze voortrekkersrol je als gegoten. Wie weet nu nog meer dan ooit. Hoe mooi is het dat je jezelf dan ook kan onderscheiden in online presenteren. Dat je juist van andermans fouten kunt leren. Zodat jij je focust op je eigen groeiproces. Het groeiproces van inspirerend spreken.

Ontwikkel razendsnel mee op ons matchingsplatform. Groei mee als aanstormend rolmodel en denk vooruit. Een extra zet voor die volgende stap in jouw sprekers carrière. Meld je dan zeker aan als rolmodel!