Laat jezelf stralen! 6 tips voor een goede profielfoto

Waar kijken bezoekers als eerst naar als ze jouw profiel openen? Juist, jouw profielfoto. Je krijgt maar één kans op een goede eerste indruk. Een recente en professionele profielfoto is dus erg belangrijk. Het is erg leuk en niet moeilijk om zelf een goede profielfoto te maken. Laat jezelf stralen, en lees onze tips.

Eerste indruk in 2/10e seconde
Uit onderzoek blijkt dat een eerste indruk ontstaat in 2/10e seconde. Daarna duurt het 2 seconden om een mening aan te passen. In deze 2 seconden lees je geen enkele zin, maar kijk je naar het design en de foto’s.

De bezoeker vormt dus een mening, puur op basis van een snelle blik op jouw profielpagina. Het design verzorgen wij, maar wij hebben jou nodig voor de perfecte profielfoto. Een professionele fotograaf inhuren is niet nodig. Met deze tips maak je met je eigen telefoon (en eventueel een statief of aardige buurman) een goede, nieuwe en professionele foto!

6 handige tips voor een goede profielfoto

 • Tip 1: Kies een rustige en neutrale achtergrond
  Zorg voor een rustige, neutrale achtergrond voor jouw foto. De focus ligt dan op je gezicht. Heb je geen rustige achtergrond? Selecteer de portret functie op je telefoon en fotografeer de achtergrond onscherp. Hoe maak je een foto met een onscherpe achtergrond? Let er op dat de afstand tussen de camera en je gezicht kleiner is dan de afstand tussen jou en de achtergrond.|

 

 • Tip 2: zorg voor zachte belichting
  Gebruik geen flitser of zonlicht. Door dit directe en harde licht ontstaan er harde schaduwlijnen in je gezicht en op de achtergrond. Dat is niet mooi voor de foto. Daglicht is zachter. Fotografeer jezelf in een lichte kamer en altijd met het licht mee (dus ontwijk tegenlicht zo veel mogelijk).

 

 • Tip 3: neem een natuurlijke pose aan
  Ga nooit recht voor de camera staan, je ziet er dan breder uit. Ook is je pose minder natuurlijk. Je kunt het beste iets van de camera wegdraaien (maximaal een hoek van 45 graden). Dit is een comfortabele pose en het ziet er ontspannen uit. Zet ook je beste beentje voor (één been naar voren).Kijk niet recht in de camera, zo krijg je veel oogwit. Kijk dus recht vooruit. De camera maakt je soms heel bewust van jezelf. Vermijd het en het poseren zal zekerder en natuurlijker voelen. Ook dat zie je op de foto! Probeer je armen niet langs je lichaam te laten hangen. Kruis ze, of zet je hand(en) op je heupen. Versterk je kaaklijn. Zo voorkom je de gevreesde ‘onderkin’. Knik je kin naar beneden en duw je gezicht naar voren. Leg je kin dus op een onzichtbaar plateautje.

 

 • Tip 4: draag geschikte kleding
  Zorg voor gewassen en gestreken kleding en ontwijk drukke prints. Een drukke print legt de focus op het kledingstuk, niet op het gezicht.

 

 • Tip 5: denk na over expressie
  Wil je succes uitstralen? Denk dan aan een recent succesverhaal. Wil je lachen? Denk aan iets vrolijks. Op deze manier is het makkelijk om het juiste uit te stralen met je gezicht.

 

 • Tip 6: het perfecte foto formaat
  Ben je tevreden over jouw foto? Dan nog een laatste ding! Om te voorkomen dat je nieuwe foto automatisch wordt verkleind of vergroot; 800 x 800 is het ideale formaat om jouw secuur gemaakte profielfoto naar het Rolmodellen Bureau platform (en eventueel LinkedIn of andere social media) te uploaden.

 

Meer van dit soort tips? 
Wij publiceren regelmatig nieuwe blogs met tips, tricks, leuke interviews en meer! Ontwikkel jezelf razendsnel met ons online matchingsplatform! Als je meer wilt leren over (jezelf) succesvol presenteren, neem dan een regular of premium account voor exclusieve content.