Het geheim van een goede profieltekst

Foto geplaatst maar nog geen profieltekst? In dat lege veld bij biografie, daar moet iets staan. Pakkend, uniek, informatief; alles over jou! Het is jouw pitch. Jouw visitekaartje. Je wilt zo snel mogelijk een match. Maar hoe schrijf je een goede tekst? Het knippen en plakken van die ene biografie van 5 jaar geleden lijkt de beste optie… Of je leest deze blog en ontdekt het geheim voor het schrijven van jouw meest actuele en pakkende profieltekst ooit. Want je gebruikt ook geen profielfoto van 5 jaar geleden… Toch?

Je wilt dat de lezer in één oogopslag ziet wie jij bent. Ook wil je diegene overhalen jou te boeken. Dat is jouw moment. Je profiel is een ‘make or break’. Maar geen zorgen! Met deze tips schrijf jij jouw beste profieltekst to date!

Het is net zoals daten
Besteed dus aandacht aan je profieltekst. Prikkel de lezer om meer over jou te weten te komen; en dus contact met jou op te nemen. Een profieltekst is goed als het vertelt over jou als persoon. Een tekst waar de lezer een indruk krijgt van jouw unieke vaardigheden, wat jouw boodschap is en waarom jij een goede spreker bent.

Vraag jezelf eens af…
Wat wil de lezer weten? Een slimme schrijver denkt vanuit de lezer. Kleur bepaalde details van jouw carrière in. Wat maakt jou uniek? Waarom moet iemand jou boeken en niet een ander?

Vertel een verhaal
Schrijf je over jezelf, dan voelt het soms overdreven om specifiek te zijn. Maar het werkt. Maak abstracte taal dus concreet; je beweert sociaal maatschappelijk betrokken te zijn? Laat dat eens zien door één of twee zinnen met beeldende taal; dat ziet de lezer voor zich. Dus niet “taaltraining geven aan nieuwkomers.” maar bijvoorbeeld “ik geef elke donderdagochtend om 09.00 uur taaltraining aan politiek vluchtelingen.”

Vergeet de clichés
“Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd” kun je beter weglaten. Schrijf bijvoorbeeld dat lachen en vrolijkheid belangrijk voor je is. Dat je positief in het leven staat.

Loop geen blauwtje!
De inhoud van een tekst is belangrijk, maar ook de vorm. Sommige tips spreken voor zich, toch zetten wij ze even op een rijtje:

Gebruik geen opsommingen
Een lijstje is algemeen en het zegt weinig over jou(w carrière). Ook leest het niet prettig. Maak er een verhaal van. Dus niet “ik heb interesse in archeologie, politicologie en wiskunde” maar benoem de belangrijkste “ook heb ik een grote interesse in politicologie. Elk belangrijk debat volg ik live. Ik analyseer het debat en Twitter er over.”

Schrijf vanuit de ‘ik’ vorm
Schrijf niet in de derde persoon. Dat komt afstandelijk over, de ‘ik’ vorm is veel persoonlijker. Dus niet “Ricardo spreekt graag over financiën” maar bijvoorbeeld “Ik spreek graag over geld en alles daaromheen, het is mijn passie.”

Check je tekst
Spelfouten, opmaak; het speelt allemaal mee. Dubbele enters zijn niet sexy en spelfouten een echte dooddoener. Ben je geen taalvirtuoos? Laat de tekst nalezen door iemand die dat wel is. Check ook altijd de tekstopmaak voordat je op publiceren klikt.

Gebruik alinea’s en aantrekkelijke tussenkoppen
Een tekst leest veel prettiger met verschillende alinea’s. Zorg ook voor een tussenkop die de lezer naar binnen trekt. Dus niet “dit is mijn werkervaring” maar bijvoorbeeld “er staat al 100 kilometer op de teller.”

Keep it simple, less is more
Uit onderzoek blijkt dat een profieltekst van 500 woorden het beste werkt. Dat is ongeveer 1 a4’tje. Wil je de diepte in met je tekst, je boodschap uitleggen en je passie delen? Schrijf dan een gastblog!

Het geheim van een goede profieltekst
Het opvolgen van dit advies, kan het verschil zijn tussen verder scrollen op jouw pagina, of naar het volgende profiel klikken. Pas deze tips toe en voor je het weet heb jij je boeking via ons matchingsplatform binnen!
Heb jij wat gehad aan onze schrijftips? Deel jouw profiel dan op social media en tag ons. Wij zien jouw schrijfkunsten graag tegemoet!