Deze week lazen we opnieuw over de discriminatie op stage bij studenten met een bi-culturele identiteit. Het weigeren van een student op diens herkomst is pure discriminatie, is strafbaar, heeft extreme gevolgen voor de verder loopbaan carrière en het leven van deze jonge Nederlandse burgers. Dit was voor mij een van de aanleidingen om een MBO erkend leerbedrijf te worden via het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Het verbaasd mij echter niet dit opnieuw te lezen, maar ben blij dat D66 Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven hier werk van maakt en dat er een meldpunt is. Het treurt mij wel dat de kop van het artikel waarnaar ik hierboven verwijs, spreekt over ‘MBO-studenten met een niet-westerse achtergrond’. Men benoemt zo wat iemand vooral niet is, niet-Westers, wat tegenwoordig synoniem staat aan niet-Nederlands en daar begint al het probleem met hoe we me elkaar omgaan. Je bent niet-Westers, dus behoor je er al niet bij, je bent anders.

Niet-westers is trouwens een kwestie van perceptie, ons planeet is rond (kent geen van nature geen hokjes) en waar het westen ligt is afhankelijk vanuit waar je op de wereldbol naar de wereld kijkt, maar dat terzijde.

Het verbaasd mij niet omdat ik veel jongeren, veel volwassenen met een MBO, HBO en WO opleiding heb zien strugglen met het vinden van een stage en/of baan. Dit puur vanwege hun herkomst, hun naam, hun postcode en op een gegeven moment door een gat in hun CV.

Het niet kunnen afronden van je stage betekent vertraging in je studie en niet tijdig afronden van je studie. Jongeren lopen hierdoor vast, stoppen voortijdig met hun studie, kunnen later geen baan vinden en soms lopen ze een stage die niet volledig aansluit op de opleiding.

Geen stage = geen diploma = geen baan = geen inkomen. En tot welke problemen dit laatste kan leiden kan ik een heel ander artikel aan toewijden. Dit zijn verloren kansen, het is verloren kapitaal, verloren kennis, verloren krachten maar betekent dit dan een verloren maatschappij? Nee, ik geloof niet in een verloren maatschappij noch in verloren mensen. Ik heb altijd geleerd dat de jeugd de toekomst heeft en dat ik mijn best moest doen. Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt. Ik kom zelf van het VBO-MAVO, doorgestroomd naar de MAVO-D, daarna de HAVO behaald op het volwassenonderwijs om op mijn 20e aan mijn HBO te mogen beginnen. Ik ben zelf lang werkloos geweest en inmiddels zoals bekend mijn eigen onderneming gestart. Zo ken ik nog heel veel meer ambitieuze en/of jonge studenten, ondernemers en werknemers met een biculturele identiteit. Gedreven, loyaal, hard werkend, gepassioneerd en een flinke doorzettingsvermogen. Nee, nee, geen stapelaars, maar doorzetters.

Ik blijf daarom veel herkenning vinden bij de jeugd en mensen die proberen op te klimmen op de participatieladder. The struggle is real. Ik ontmoet veel jonge mensen uit verschillende leefwerelden en vraag tegenwoordig wat iemand doet, heeft gedaan en wat diens leeftijd is. Een klein veldonderzoek voor mijzelf. Wat mij opvalt is dat jongeren en studenten met een bi-culturele identiteit veel ouder zijn wanneer zij afstuderen of aan hun HBO of WO beginnen en hebben zij veel vaker een langere weg moeten afleggen op school ten opzichte van hun studiegenoten met een Nederlands culturele achtergrond.

Het verschil zit daar waar het niet moet zitten. Discriminatie op herkomst, het te kort aan erkenning van iemands capaciteiten en dit begint al op de basisschool. Significant krijgen kinderen met een bi-culturele identiteit nog steeds een lager schooladvies. “Ga jij maar VMBO doen, dan kun je altijd wel hoger opklimmen”. Ik denk dat veel lezers met een bi-culturele identiteit dit herkennen. Waarom niet andersom; “Ga jij maar VWO/GYMNASIUM doen, als het niet gaat kun je altijd nog naar de HAVO.” ? Begrijp mij niet verkeerd, MBO zijn volwaardige studenten en net zo belangrijk, of als niet belangrijker straks in de toekomst, voor onze samenleving. Ik stem ook in om hen gewoon studenten te noemen i.p.v. leerlingen. Afijn, voor deze specfieke groep studenten helpt het ook niet wanneer ouders hier geen onderwijs hebben genoten, hun rechten en het onderwijssysteem niet kennen. Ook moeten deze studenten later zelf een eigen netwerk opbouwen in onze samenleving omdat zij niet altijd via directe lijnen geïntroduceerd kunnen worden. U en ik weten beiden hoe belangrijk ons netwerk is en hoe belangrijk een warme introductie kan zijn. Niet waar?

U kunt zelf ook dit veldonderzoek doen. Houd mij op de hoogte van uw onderzoeksresultaten. Ik houd niet van hokjes denken en de identiteit van mensen terug te brengen naar een huidskleur, sekse of herkomst, of whatever. Termen als white privilege vermijd ik bewust, want ik geloof niet dat er schuld zit bij bijv. studenten met een Nederlandse culturele achtergrond. Discriminatie daar spreek ik mij echter wel tegen uit. En keer op keer duiken er onderzoeken op die aanduiden dat er stage- en arbeidsdiscriminatie is in onze samenleving. De onderliggende oorzaak daarvan loopt uit van onbekend maakt onbemind, een blinde vlek voor eigen bubble en selectief aannamebeleid, een onbekende voor of achternaam tot aan angst voor negatieve stereotype door negatieve beeldvorming en racisme. Dit zijn echter wel zaken waar wat aangedaan kan worden mits men naar zichzelf durft te kijken en actief maatregelen durft te nemen.

Ik kan u eerlijk vertellen, ik maak taalfouten. Nederlands is niet mijn eerste moedertaal, niet de taal waarmee ik groot werd gebracht. Dat was het Tamazight. Op school, buiten op straat en op het werk leerde ik de Nederlandse taal, dus werd het mijn tweede Moedertaal. We rekenen in onze maatschappij erg hard af op kleine taalfoutjes en bieden weinig gelegenheid en kans om te leren en te ontwikkelen. Deze gelegenheden en kansen liggen in de opleidingen, in de stages en in het werkveld.

Als ondernemers, klein (ook als zzp-er) en groot, zij wij degene die studenten verder kunnen helpen, die arbeidskrachten klaar stomen voor de arbeidsmarkt. Het is een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Ik voel daarom zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar de jeugd toe, naar onze samenleving toe en in combinatie naar onze toekomstige samenleving en wereld (lees hierover terug in mijn speech). Ik gun alle jongeren een eerlijke kans om hun studie netjes af te ronden en een eerlijke kans in onze samenleving. Ik heb daarom voor het Rolmodellen Bureau vrij direct na opstart een SBB-erkening aangevraagd voor een erkend leerbedrijf voor 3 MBO opleidingen. Iedereen een eerlijke kans.

Hanno Ambaum, onderwijsmakelaar en oprichter van deze week gestarte school, ACT The Acadamy for Community and Talent, hielp mij wegwijs in de aanvraag hiervan en bracht mij in contact met het SBB. De aanvraag is simpel en eenvoudig en de moeite waard. Een student mogen begeleiden, zien groeien en zelf ook nog het een en ander kunnen leren van studenten vind ik zelf fantastisch. Wat moet je ervoor doen? Ga naar de website van het SBB, vraag een erkenning aan en maak tijd voor je stagiair(e)s. Zo simpel is het.

Mijn wens is dat u na het lezen van dit artikel een andere kijk heeft op MBO studenten met een bi-culturele achtergrond, dat jijzelf, je collega’s, je werkgever hier samen anders naar kunnen en durven te kijken. Jij kunt positief invloed hebben op een leven die nog volop in bloei is. Ga met elkaar het gesprek hierover aan en stel elkaar kritische vragen over de aannameprocedure en schuif studenten naar voren. Mocht u advies nodig hebben, wij helpen u ook vanuit het Rolmodellen Bureau graag verder een inclusieve organisatie te worden.

Alle studenten zijn bij ons welkom. Wij vragen enkel een positieve motivatie en werkhouding. De rest leer je hier. Vanaf november hebben wij weer een plek voor een MBO student Marketing en Communicatie (niv. 4). En wij nodigen studenten ons (tijdig) te contacteren. Wij zijn ook erkend voor de opleiding Directiesecretaresse/Managementasistente (niv. 4) (ook vanaf november weer een plek) en Sociaal Cultureel Werker (niv.4). Deze laatste blijkt niet helemaal bij ons te passen dus willen wij dit graag voor iemand omzetten. Dus ken jij een student die nog een stageplek zoekt en diens opleiding staat hier niet tussen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk graag of de opleiding past bij onze werkzaamheden en zet deze erkenning graag om voor de student om naar diens opleiding.

Inspirerende groet,

Fatima Akchar

Ja, ik zou hier graag mee aan de slag willen.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Boy Frank

  The content of my masterclasses, based on wide experience in sometimes very dangerous and...

Saida L’Mhajari

Spreken vanuit mijn hart is wat mensen aanvoelen en waarderen en vooral ook: onthouden.   Te...

Vanessa Umboh

Vanessa gelooft dat luisteren naar je hart de weg is naar een ´rijk´, voldaan en een gelukkig...

Jan-Peter Mout

Wie orde wil moet chaos leren toelaten, wie wil opbouwen moet ook kunnen afbreken en wie aan eisen...

Shielta Ramautarsing

“Ik werk vanuit het maken van verbinding door betrokkenheid, creëren van veiligheid, en...

Georgios Lazakis

Ik geloof in de verbindende kracht van muziek. Te boeken voor Thema's Achtergrond Georgios Lazakis...

Dana Maria Faneker

Als mensen vrij zijn van angsten, dan zijn ze in staat om van hun leven een succes te maken. Te...

Fatima Akchar

"Hoe de wereld eruit ziet heeft te maken met wat we denken, voelen en doen. Wat wij vandaag de dag...

Erik Duin

 "If you are able, at any moment, to sacrifice who you are for what you can become, THEN you'll be...

Michael van Loenen

Ik geloof dat we in een tijd leven waar organisaties een cruciale rol spelen in het mooier maken...

Clémence Emeriau

  The content of the masterclasses with Boy Frank, are based on wide experience in sometimes...

Bedankt voor uw donatie

Hartelijk dank voor uw donatie! 

Dave Ensberg

Een betere wereld, begint echt bij jezelf. Te boeken voor Thema's Achtergrond   Dave...

Marcel van Dam

Ik creëer vanuit mijn verbeelding, daarom ben ik een imaginator. Te boeken voor Thema's...

Mohammed Abarkan

Mijn boodschap kan ik niet vaak genoeg herhalen: wacht niet af, luister naar je hart en neem het...

Marcel Bos

Succes is geen geluk, iets abstracts dat alleen sommige mensen toevallig overkomt. In onze visie...

Hafsa el Bouddounti

Verhalen van anderen geven nieuwe inzichten, een ander perspectief en verrijken je leven. Op deze...

Hanno Ambaum

Werkende weg zoeken we verder en ontwikkelen ons dagelijks. Te boeken voor Thema's Er wordt veel...

Taco Houkema

Om veranderingen succesvol te laten verlopen vind ik het van groot belang om te beginnen bij een...

Ilco van der Linde

"Be a Nelson". Te boeken voor Thema's Achtergrond   Onder het motto "Be a Nelson" roept Ilco...

Aad van Loenen

Laat leerlingen hun droom achterna gaan en je staat versteld van wat ze dan bereiken. MET AANDACHT...

Aza Rashied

Naar mijn mening is vechten nooit de oplossing. Te boeken voor Thema's Achtergrond Mijn naam is...

Ferdi Jansen

In mijn visie gaan mens, natuur en technologie hand in hand, zie ik steden als enorme co-working...

Houssin Bezzai

"Probeer eerst naar jezelf te kijken, voordat je anderen de schuld geeft, want het begint altijd...

Jeroen Slotboom

''Hoe de wereld eruit ziet heeft te maken met wat we denken, voelen en doen. Wat wij vandaag de...

Samir el Hadaoui

Het is nu mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken, hen te steunen om hun onzekerheden te...

Roeland Lelieveld

Africa Wood Grow is een sociaal herbebossingsbedrijf met als doel/missie om verwoestijning tegen...

Jeroen van der Heide

"Making the clothing industry more transparent, putting the customer first, contributing to a...

Leon Emmen

"Je omstandigheden bepalen niet wie je bent in het leven. Hoe je met die omstandigheden omgaat is...

Hisham El Doeri

Het kantelpunt kwam toen ik een hond in huis nam en ik mij verantwoordelijk voelde voor zijn...

Hanneke Gelderblom

Diversiteit is geen probleem, maar een kracht. Te boeken voor Thema's Achtergrond Meer dan 25 jaar...

Cor de Graag

Mijn focus ligt op de mens want uiteindelijk maakt de mens het verschil. Als de mens in een...

Merijn Tinga

De Plastic Soup Surfer inspireert doordat hij laat zien dat je verschil kunt maken als eenling,...

Ilias Mahtab

Een gedreven voorvechter van gelijke kansen, keuze vrijheid, diversiteit en rechtvaardigheid. Te...

Laurens Waling

Ik denk in kansen. Ik zie de wereld als een grote verzameling van mensen met talenten. Te boeken...

Joost Röselaers

Met de ontkerkelijking dreigt er binnen de Nederlandse samenleving een centrale plek van bezinning...

Engbert Breuker

Hij is mede-creator Red to be Blue, waarmee hij wereldverbeterende ideeën 'opdringt’ aan iedereen...

Renske Heemskerk

Ik ben graag vernieuwend bezig, zoek relevante samenwerkingspartners op en bundel krachten om...

Bruno van den Elshout

Ik nodig uit tot wezenlijke ontmoeting tussen mensen, ideeën en werelden. Te boeken voor Thema's...

Farbod Moghaddam

"Mijn doel? Kloven dichten, één lach tegelijk." Te boeken voor Thema's Achtergrond Van huis uit...

Roland Beuk

Het is mijn hogere doel en ‘broncode’ om maatschappelijke problemen op een ondernemende manier op...

Liesbeth en Edwin ter Velde

  De eerste mensen die een expeditie naar de Zuidpool op zonne-energie hebben ondernomen, in...

Nick van Breda

  The most Futuristic Dutch man you can find!   Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Winston Scholsberg

  De coach/trainer en verhalenverteller beheerst de kunst van het vertellen als geen ander. Te...

Suzanne Kemps

Suzanne is ondernemer, creatief en een verbinder. Als serial-entrepreneur heeft ze Frismakers...

Elten Kiene

Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt...

Alan Bredenhorst

Jij bent de professional, maar je doelgroep is de specialist! Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Rivelino Rigters

Mijn verhaal start in Amsterdam-West waar ik opgroei met mijn moeder nadat mijn vader op mijn 5e...

Jan ten Cate

Waarom aaien we het ene dier terwijl we het andere dier eten? Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Joost de Muinck Keizer

Joost is an "Oceanpreneur".  Working as a professional scuba diver Te boeken voor Thema's...

Jan Pieter Versluijs

Gepassioneerd ondernemer in de duurzame energie (solar). Houdt van avontuur en uitdagingen, om die...

Gijsbert van Herk

  Nulla porttitor accumsan tincidunt. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id...

Ruben Wieman

Geluk is voor mij dat je andere mensen helpt en een positieve impact op de wereld hebt. Te boeken...

Qups: lichte, zachte én modieuze oplossing voor vrouwen na een borstamputatie

Een externe borstprothese die niet uit medisch maar uit modieus oogpunt is ontwikkeld, dat is de revolutionair nieuwe Qups: een ultralichte behavulling die in alle gangbare lingerie past. Qups is bedoeld voor vrouwen die na een operatie één of beide...

Africa Wood Grow maakt als vergroenings initiatief kans op €10.000, €5.000 of €2.500 voor ACTIE WARM HART 2019

Super tof! Africa Wood Grow van ons Rolmodel Roeland Lelieveld maakt als vergroeningsinitiatief kans op €10.000, €5.000 of €2.500 voor ACTIE WARM HART 2019! Dit geld kunnen zij gebruiken om samen met Keniaanse boeren en boerinnen bomen te planten en daarmee land te...

125 Procent is klaar voor de volgende fase!

Met trots presenteert 125 Procent hun nieuwe online brochure. In beeld en tekst vertellen zij het verhaal van 125Procent, waar zij voor staan en wat zij te bieden hebben voor hun doelgroepen, partners en opdrachtgevers. Al 25 jaar projecten met meerwaarde Alan...

Inspiratiesessie voor Diversiteit en inclusie: Van Binnenuit.

Volgende week is het zover. De inspiratiesessie voor Diversiteit en inclusie: Van Binnenuit. We organiseren deze inspiratiesessie in samenwerking met het Mandelahuisje van rolmodel Ilco van der Linde.Mocht je je nog niet aangemeld hebben kan dat hieronder nog...

Marcel Bos over zijn ervaringen in Wenen

"De wereld om ons heen veranderd in een moordend tempo. Hoewel onze intelligentie het nog wel allemaal kan volgen heeft het onderbewustzijn hiermee de grootste moeite. Omdat dit breindeel 95 tot 97% van alle primaire beslissingen neemt en daarmee de ‘baas’ is, is dit...

‘Zin in Almen’ gaat in gesprek met bevlogen directeur Taco Houkema

Zondagmiddag 17 maart vanaf 16.00 uur is Taco Houkema te gast op de laatste bijeenkomst die de werkgroep ‘Zin in Almen’ dit seizoen organiseert in de Almense kerk. Taco Houkema is de bevlogen directeur van de basisscholen in Almen en Harfsen. Hij gaat...

Ontwikkelingen van Africa Wood Grow Foundation

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van  Africa Wood Grow. Zij nemen u graag mee in de gebeurtenissen van afgelopen periode zoals het monitoren van de verschillende plantages, de aankoop en ontwikkeling van een vierde plantage, de ontwikkelingen binnen de...

Inclusiviteit bereiken door elkaar ruimte te geven

Op 5 maart sprak Fatima Akchar ambitieuze vrouwen toe die stappen willen maken om te gaan ondernemen en hun dromen waar te maken. Hoe kun je uit het niets je droom realiseren, waar begin je en hoe houdt je het vol als je niet direct resultaat ziet?...

Zorgmanager van het Jaar, genomineerde: Gijsbert van Herk

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter bij Stichting Humanitas Rotterdam is genomineerd voor de titel Zorgmanager van het Jaar 2019! Gijsbert, van harte gefeliciteerd met deze mooie nominatie! Stichting Humanitas Rotterdam, ook jullie van harte met het...
Please follow and like us: