Deze week lazen we opnieuw over de discriminatie op stage bij studenten met een bi-culturele identiteit. Het weigeren van een student op diens herkomst is pure discriminatie, is strafbaar, heeft extreme gevolgen voor de verder loopbaan carrière en het leven van deze jonge Nederlandse burgers. Dit was voor mij een van de aanleidingen om een MBO erkend leerbedrijf te worden via het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Het verbaasd mij echter niet dit opnieuw te lezen, maar ben blij dat D66 Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven hier werk van maakt en dat er een meldpunt is. Het treurt mij wel dat de kop van het artikel waarnaar ik hierboven verwijs, spreekt over ‘MBO-studenten met een niet-westerse achtergrond’. Men benoemt zo wat iemand vooral niet is, niet-Westers, wat tegenwoordig synoniem staat aan niet-Nederlands en daar begint al het probleem met hoe we me elkaar omgaan. Je bent niet-Westers, dus behoor je er al niet bij, je bent anders.

Niet-westers is trouwens een kwestie van perceptie, ons planeet is rond (kent geen van nature geen hokjes) en waar het westen ligt is afhankelijk vanuit waar je op de wereldbol naar de wereld kijkt, maar dat terzijde.

Het verbaasd mij niet omdat ik veel jongeren, veel volwassenen met een MBO, HBO en WO opleiding heb zien strugglen met het vinden van een stage en/of baan. Dit puur vanwege hun herkomst, hun naam, hun postcode en op een gegeven moment door een gat in hun CV.

Het niet kunnen afronden van je stage betekent vertraging in je studie en niet tijdig afronden van je studie. Jongeren lopen hierdoor vast, stoppen voortijdig met hun studie, kunnen later geen baan vinden en soms lopen ze een stage die niet volledig aansluit op de opleiding.

Geen stage = geen diploma = geen baan = geen inkomen. En tot welke problemen dit laatste kan leiden kan ik een heel ander artikel aan toewijden. Dit zijn verloren kansen, het is verloren kapitaal, verloren kennis, verloren krachten maar betekent dit dan een verloren maatschappij? Nee, ik geloof niet in een verloren maatschappij noch in verloren mensen. Ik heb altijd geleerd dat de jeugd de toekomst heeft en dat ik mijn best moest doen. Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt. Ik kom zelf van het VBO-MAVO, doorgestroomd naar de MAVO-D, daarna de HAVO behaald op het volwassenonderwijs om op mijn 20e aan mijn HBO te mogen beginnen. Ik ben zelf lang werkloos geweest en inmiddels zoals bekend mijn eigen onderneming gestart. Zo ken ik nog heel veel meer ambitieuze en/of jonge studenten, ondernemers en werknemers met een biculturele identiteit. Gedreven, loyaal, hard werkend, gepassioneerd en een flinke doorzettingsvermogen. Nee, nee, geen stapelaars, maar doorzetters.

Ik blijf daarom veel herkenning vinden bij de jeugd en mensen die proberen op te klimmen op de participatieladder. The struggle is real. Ik ontmoet veel jonge mensen uit verschillende leefwerelden en vraag tegenwoordig wat iemand doet, heeft gedaan en wat diens leeftijd is. Een klein veldonderzoek voor mijzelf. Wat mij opvalt is dat jongeren en studenten met een bi-culturele identiteit veel ouder zijn wanneer zij afstuderen of aan hun HBO of WO beginnen en hebben zij veel vaker een langere weg moeten afleggen op school ten opzichte van hun studiegenoten met een Nederlands culturele achtergrond.

Het verschil zit daar waar het niet moet zitten. Discriminatie op herkomst, het te kort aan erkenning van iemands capaciteiten en dit begint al op de basisschool. Significant krijgen kinderen met een bi-culturele identiteit nog steeds een lager schooladvies. “Ga jij maar VMBO doen, dan kun je altijd wel hoger opklimmen”. Ik denk dat veel lezers met een bi-culturele identiteit dit herkennen. Waarom niet andersom; “Ga jij maar VWO/GYMNASIUM doen, als het niet gaat kun je altijd nog naar de HAVO.” ? Begrijp mij niet verkeerd, MBO zijn volwaardige studenten en net zo belangrijk, of als niet belangrijker straks in de toekomst, voor onze samenleving. Ik stem ook in om hen gewoon studenten te noemen i.p.v. leerlingen. Afijn, voor deze specfieke groep studenten helpt het ook niet wanneer ouders hier geen onderwijs hebben genoten, hun rechten en het onderwijssysteem niet kennen. Ook moeten deze studenten later zelf een eigen netwerk opbouwen in onze samenleving omdat zij niet altijd via directe lijnen geïntroduceerd kunnen worden. U en ik weten beiden hoe belangrijk ons netwerk is en hoe belangrijk een warme introductie kan zijn. Niet waar?

U kunt zelf ook dit veldonderzoek doen. Houd mij op de hoogte van uw onderzoeksresultaten. Ik houd niet van hokjes denken en de identiteit van mensen terug te brengen naar een huidskleur, sekse of herkomst, of whatever. Termen als white privilege vermijd ik bewust, want ik geloof niet dat er schuld zit bij bijv. studenten met een Nederlandse culturele achtergrond. Discriminatie daar spreek ik mij echter wel tegen uit. En keer op keer duiken er onderzoeken op die aanduiden dat er stage- en arbeidsdiscriminatie is in onze samenleving. De onderliggende oorzaak daarvan loopt uit van onbekend maakt onbemind, een blinde vlek voor eigen bubble en selectief aannamebeleid, een onbekende voor of achternaam tot aan angst voor negatieve stereotype door negatieve beeldvorming en racisme. Dit zijn echter wel zaken waar wat aangedaan kan worden mits men naar zichzelf durft te kijken en actief maatregelen durft te nemen.

Ik kan u eerlijk vertellen, ik maak taalfouten. Nederlands is niet mijn eerste moedertaal, niet de taal waarmee ik groot werd gebracht. Dat was het Tamazight. Op school, buiten op straat en op het werk leerde ik de Nederlandse taal, dus werd het mijn tweede Moedertaal. We rekenen in onze maatschappij erg hard af op kleine taalfoutjes en bieden weinig gelegenheid en kans om te leren en te ontwikkelen. Deze gelegenheden en kansen liggen in de opleidingen, in de stages en in het werkveld.

Als ondernemers, klein (ook als zzp-er) en groot, zij wij degene die studenten verder kunnen helpen, die arbeidskrachten klaar stomen voor de arbeidsmarkt. Het is een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Ik voel daarom zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar de jeugd toe, naar onze samenleving toe en in combinatie naar onze toekomstige samenleving en wereld (lees hierover terug in mijn speech). Ik gun alle jongeren een eerlijke kans om hun studie netjes af te ronden en een eerlijke kans in onze samenleving. Ik heb daarom voor het Rolmodellen Bureau vrij direct na opstart een SBB-erkening aangevraagd voor een erkend leerbedrijf voor 3 MBO opleidingen. Iedereen een eerlijke kans.

Hanno Ambaum, onderwijsmakelaar en oprichter van deze week gestarte school, ACT The Acadamy for Community and Talent, hielp mij wegwijs in de aanvraag hiervan en bracht mij in contact met het SBB. De aanvraag is simpel en eenvoudig en de moeite waard. Een student mogen begeleiden, zien groeien en zelf ook nog het een en ander kunnen leren van studenten vind ik zelf fantastisch. Wat moet je ervoor doen? Ga naar de website van het SBB, vraag een erkenning aan en maak tijd voor je stagiair(e)s. Zo simpel is het.

Mijn wens is dat u na het lezen van dit artikel een andere kijk heeft op MBO studenten met een bi-culturele achtergrond, dat jijzelf, je collega’s, je werkgever hier samen anders naar kunnen en durven te kijken. Jij kunt positief invloed hebben op een leven die nog volop in bloei is. Ga met elkaar het gesprek hierover aan en stel elkaar kritische vragen over de aannameprocedure en schuif studenten naar voren. Mocht u advies nodig hebben, wij helpen u ook vanuit het Rolmodellen Bureau graag verder een inclusieve organisatie te worden.

Alle studenten zijn bij ons welkom. Wij vragen enkel een positieve motivatie en werkhouding. De rest leer je hier. Vanaf november hebben wij weer een plek voor een MBO student Marketing en Communicatie (niv. 4). En wij nodigen studenten ons (tijdig) te contacteren. Wij zijn ook erkend voor de opleiding Directiesecretaresse/Managementasistente (niv. 4) (ook vanaf november weer een plek) en Sociaal Cultureel Werker (niv.4). Deze laatste blijkt niet helemaal bij ons te passen dus willen wij dit graag voor iemand omzetten. Dus ken jij een student die nog een stageplek zoekt en diens opleiding staat hier niet tussen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk graag of de opleiding past bij onze werkzaamheden en zet deze erkenning graag om voor de student om naar diens opleiding.

Inspirerende groet,

Fatima Akchar

Ja, ik zou hier graag mee aan de slag willen.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Vanessa Umboh

Vanessa gelooft dat luisteren naar je hart de weg is naar een ´rijk´, voldaan en een gelukkig...

Fatima Akchar

"Hoe de wereld eruit ziet heeft te maken met wat we denken, voelen en doen. Wat wij vandaag de dag...

Laurens Waling

Ik denk in kansen. Ik zie de wereld als een grote verzameling van mensen met talenten. Te boeken...

Hisham El Doeri

Het kantelpunt kwam toen ik een hond in huis nam en ik mij verantwoordelijk voelde voor zijn...

Taco Houkema

Om veranderingen succesvol te laten verlopen vind ik het van groot belang om te beginnen bij een...

Houssin Bezzai

"Probeer eerst naar jezelf te kijken, voordat je anderen de schuld geeft, want het begint altijd...

Neghar Jahed

Mijn brief werd massaal gedeeld en door meer dan een miljoen mensen gezien. Te boeken voor Thema's...

Samir el Hadaoui

Het is nu mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken, hen te steunen om hun onzekerheden te...

Joost Röselaers

Met de ontkerkelijking dreigt er binnen de Nederlandse samenleving een centrale plek van bezinning...

Ilco van der Linde

"Be a Nelson". Te boeken voor Thema's Achtergrond   Onder het motto "Be a Nelson" roept Ilco...

‘Zin in Almen’ gaat in gesprek met bevlogen directeur Taco Houkema

Zondagmiddag 17 maart vanaf 16.00 uur is Taco Houkema te gast op de laatste bijeenkomst die de werkgroep ‘Zin in Almen’ dit seizoen organiseert in de Almense kerk. Taco Houkema is de bevlogen directeur van de basisscholen in Almen en Harfsen. Hij gaat...

Ontwikkelingen van Africa Wood Grow Foundation

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van  Africa Wood Grow. Zij nemen u graag mee in de gebeurtenissen van afgelopen periode zoals het monitoren van de verschillende plantages, de aankoop en ontwikkeling van een vierde plantage, de ontwikkelingen binnen de...

Inclusiviteit bereiken door elkaar ruimte te geven

Op 5 maart sprak Fatima Akchar ambitieuze vrouwen toe die stappen willen maken om te gaan ondernemen en hun dromen waar te maken. Hoe kun je uit het niets je droom realiseren, waar begin je en hoe houdt je het vol als je niet direct resultaat ziet?...

Zorgmanager van het Jaar, genomineerde: Gijsbert van Herk

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter bij Stichting Humanitas Rotterdam is genomineerd voor de titel Zorgmanager van het Jaar 2019! Gijsbert, van harte gefeliciteerd met deze mooie nominatie! Stichting Humanitas Rotterdam, ook jullie van harte met het...

Wees je eigen rolmodel. Durf voor jezelf te gaan staan.

Een uitgebreide videoboodschap voor jou en voor jouw netwerk en jouw doelgroep met wie je eventueel werkt. Van mij, voor jou. Uit het hart ♥. Gewoon omdat het kan. #Rolmodel ben je zelf, vind iemand naar wie je kunt modelleren om dichterbij jezelf te komen en be the...

Stappenplan evenementen organiseren

Of je nou een evenement organiseert rondom de feestdagen, een eind- of een nieuwjaarsborrel of dat je inhoudelijk evenement organiseert voor medewerkers of klanten, er moet altijd een hoop gebeuren en dus een hoop geregel. Om je een handje te helpen hebben wij een...

Everless wint Quote Magazine Pitch in een overladen De la Mar theater in Amsterdam.

Wij feliciteren Everless en daarmee initiatiefnemer Joost De Muinck Keizer als winnaar van de Quote Magazine Pitch gisteravond in een overladen De la Mar theater in Amsterdam. Well deserved! Vanuit het Rolmodellen Bureau zijn wij erg trots jullie bijdrage aan een...

Final Rolmodellen Bureau Netwerk 2018

Voordat de drukte van de feestdagen begint organiseren wij onze laatste borrel van dit jaar. 2018 was een bewogen jaar, een jaar waar wij veel leerde, veel organiseerde en waar we op veel plekken kwamen. Een jaar waar het Rolmodellen Bureau niet had gestaan zonder...

Roeland Lelieveld bemachtigd een welverdiende positie van plek 24 op de lijst van De Trouw Duurzame Top 100.

Names het hele team en alle rolmodellen feliciteren wij Roeland Lelieveld, oprichter van Africa Wood Grow, van harte met zijn welverdiende positie van plek 24 op de lijst van De Trouw Duurzame Top 100. Een rolmodel naar ons hart! Roeland weet van aanpak,...

Publiekelijk spreken en presenteren op basis van NLP.

  De opzet van onze training is bedoeld om jou meer in je kracht te zetten en je zelfvertrouwen te vergroten in het openbaar spreken en presenteren. Daarnaast leer je hoe je krachtiger je verhaal kan vertellen en hoe je op een authentieke wijze kennis kan...
Please follow and like us: