Een terugkerende vraag die ik regelmatig hoor is dat veel jongeren zich niet meer willen binden een aan bijv. een religieuze instantie of politieke partij maar wel zeker iets willen met zingeving en waar dit dan aan zou liggen? We krijgen geen grip op ze.

Mijn vraag daarop is dan : is dat dan erg? Volgens mij niet namelijk.

Ik zie en herken de constatering wel. Veel jongeren (18-35 jaar) lijken daardoor voor sommige hopeloos zoekend en misschien wel verloren, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is een andere generatie met andere gebruiken en gewoontes, met andere wensen en behoeftes. En toch blijft het belangrijk om te investeren in waarden, want jongeren zijn tegenwoordig erg idealistisch en bewuster van hun verantwoordelijkheden. 
Ik zie dat daarom dat juist veel jongeren zich met heel veel kunnen verbinden maar niet gebonden willen worden. Jongeren zijn flexibel in hun werk, denken en handelen maar ook in de invulling van zingeving. En dit doen zij anders dan de generatie voor hen. Onder jongeren wordt verstaan 18-35 jaar en dat zijn naar mijn inziens veel vernieuwende jongeren waartussen veel jonge founders van start-ups tussen in zitten. Zij zijn liever autonoom op geheel eigentijdse wijze die bij de tijdsgeest hoort waarin we leven.Zij hoeven niet altijd per definitie alles te vinden of kwijt te willen in één organisatie of één werkgever. Ja, en soms gedwongen door de omstandigheden op de arbeidsmarkt maar dat is een ander verhaal, maar wanneer inkomen gegarandeerd zou zijn zouden meer mensen kiezen voor de flexibiliteit die zij bijv. nu ook hebben als zzp-er. 


Zo wil ik mij ook niet meer binden aan één organisatie, één groep of één gemeenschap maar sta ik juist graag met veel en diverse mensen in contact. Ik werk graag met zo’n divers mogelijk groep mensen samen. Zo kan ik mijn brede interesse op verschillende manieren blijven voeden en tegelijkertijd kan ik mijn kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen delen. Zo zat ik afgelopen dinsdag aan tafel met inspirerende mensen die zich interesseren in de nieuwe generatie jongeren van 18-15 jaar en wat hen beweegt en waar we het hebben over deze zaken. Dit was in het prachtige pand en op initiatief van de Nationale Bahai Gemeenschap. En afgelopen zaterdagmiddag zat ik ook tafel met prachtige en opnieuw inspirerende mensen die ik heb leren kennen tijdens het kloosterweekend in november vorig jaar. Dit was geïnitieerd vanuit de Beweging van Barmhartigheid. Hierna ben ik doorgegaan naar het Amazigh Nieuwjaarsfestival. Gewoon omdat het kan.

Oja,dinsdag zat ik aan tafel tussen een rabbijn en een pandit in, hoe mooi wil je het hebben. Mijn zoontje zou zeggen dat ik een wens mocht doen, dus deed ik dit stiekem ook; dat er meer van deze mooie ontmoetingen plaats mogen vinden en zichtbaar worden voor het grote publiek.

 Hier zat ik

En vorige week vrijdag zat ik aan tafel met een geweldig rolmodel die zei dat hij ‘Rapt voor God’. Ik vond dit zo’n mooi uitspraak, vooral omdat het vol liefde zat. Dit rolmodel (wiens naam ik nog niet ga delen) maakt muziek en inspireert gedetineerde jongeren om wat van hun leven te maken. Maar Oh God, als je dit een generatie of twee geleden zei dan had je geheid ruzie; rappen voor God dat kan niet. 
 
Benaderen vanuit liefde en zachtheid. 
Aan de andere kant las ik deze week een onderzoek waaruit blijkt dat 25% van de jongeren op de PVV wil gaan stemmen, zij zijn angstig en bang voor een onzekere toekomst maar ook voor migranten en moslims. Kan het er aanliggen dat we in de media vooral aandacht besteden aan wat niet goed gaat, we mensen liever angst aanjagen en bijeenkomsten waar men wel met verbindend bezig is en dit consequent doet weinig zichtbaar maken voor een groter publiek?
 
Ik vind het een uitdaging om niet met z’n allen alleen tegen haat te demonstreren maar met z’n allen op te staan VOOR liefde, VOOR vrede, VOOR gelijkheid en VOOR vrijheid (GRENZENLOOS). De grootste uitdaging is dat te vertalen in ons dagelijks leven, in ons werk en in ons privé leven. Dit consequent te doen en er een lifestyle van te maken. Ontmoetingen zoals afgelopen zaterdag met Broeder (frater) Huitema waarbij we de term barmhartigheid hebben besproken en analyseerden kent in ieder geval voor mij een hele grote waarde en dat dan mogen delen met mensen met verschillende achtergronden en referentiekaders. Enorm verrijkend, je hoeft dit natuurlijk niet zoals ik te doen, maar misschien op een andere manier. We kunnen van elkaar en van vorige generaties leren en dat toepassen in een 21e eeuw jasje. 
Daarom wens ik voor meer ontmoetingen waar je niet veroordeelt of beoordeelt op wie je bent of welke vragen je hebt, wat je in te brengen hebt maar waar ruimte is om zijn, te ontdekken, te leren en je verder te ontwikkelen. Dat we elkaar er ook op durven te wijzen wanneer er onrecht wordt aangedaan of je dat opgedragen wordt vanuit bijv. een werkgever of opdrachtgever.
Ik zou het fantastisch vinden wanneer we dus de boze en bange mensen die achter Trump of Wilders staan kunnen benaderen vanuit liefde en graag vanuit barmhartigheid met hen in gesprek gaan, dat we daar ruimte voor durven te creëren en hen niet bestempelen als fout of weer in een hokje duwen van bij. PVV-ers. Wat je stemt bepaalt namelijk niet wie je bent. Vooral de waarom is belangrijk en dat kennen we allemaal wel in de ondernemenderswereld van Simon Sinek, ‘the why’ maar dit geldt overal voor en is ook van toepassing in onze samenleving en de huidige jonge generatie.
Zorgen dat mensen minder boos en bang worden en willen horen waarom zij op de PVV willen stemmen. Dat betekent dus ook dat we daar iets tegenover moeten stellen wat hen gerust kan stellen en dat we daar niet in moeten opgeven. Doorzettingsvermogen en volhardend zijn in het goede, in liefde en in en vanuit zachtheid is pittig, I know. We schieten zelf gauw in boosheid en angst wanneer haat en angst regeert, wanneer we onrecht zien of ervaren. Ook in allerlei maatschappelijke debatten, deze zouden moeten worden vervangen door dialogen en samenwerking.  Zo zag en zie ik dit nog steeds met moslimjongeren die radicaal waren en uit wilde reizen naar IS of nu terugkeren. In gesprek gaan met hen, open en toegankelijk blijven en niet verder van ons af duwen door te labelen als ‘slecht’ , ‘verloren’ en alles wat niet positief is. Vuur kun je niet met vuur blussen, slechts met water, zand of het ontnemen van de belangrijkste element dat het voedt (in vuur is dat zuurstof en in angst is dat het ontnemen in van angst). Wat er nu gebeurd met Trump en Wilders en in andere Europse landen is slechts een spiegel die ons vergroot wordt voorgehouden. In andere landen over de hele wereld gebeuren er ook verschrikkelijk dingen, hiermee wil ik het probleem niet bagatelliseren maar wel hopen dat we dus nu met z’n allen gaan zien wat er aan de hand is en dat we met z’n allen durven op te staan voor mensen en mensenrechten, overal ter wereld. 
Dit betekent dus ook keiharde concrete antwoorden vanuit o.a. de politiek op vragen als werkgelegenheid, inkomenszekerheid, zorg, onderwijs, pensioenen, basisinkomen, bestrijding extremisme, angst aaien aan alle kanten en stimuleren van verbindingsactiviteiten en ruimte bieden aan vernieuwende denkers.
Rehab. 
De rehab voor het ‘kwaad’ en de angst is continuïteit in actief verbinden vanuit de kracht liefde en rust (vrede) en niet willen forceren daarin. Benadering vanuit barmhartigheid en zachtheid. Verbondenheid vanuit de kracht van sociale flexibility. De nieuwe generatie wil namelijk vrij zijn, verbonden zijn maar niet verplicht gebonden worden. Online en offline. Overkoepelend deelnemen en overal verbindingen aanleggen. Zij wil er zijn zoals zij wil zijn. Zij zijn ook vernieuwend in zingeving en hun kijk op de wereld, daarin is het soms zoekend en is een begeleide hand niet verkeerd. Tegelijkertijd is dit de kracht van deze generatie, ze is flexibel en weten toch wat ze willen, ook als dat gaat om je veiligheid en je toekomstzekerheid. Dat er mensen zijn die hen wijsmaken dat onzekerheid het de schuld is van een ander dat het ontbreekt zouden we niet moeten tolereren, maar vooral nieuwe antwoorden voor in plaats aanbieden die passen bij deze tijd die anders zijn dan in het verleden. Daar liggen de uitdagingen naar mijn idee voor onze samenleving en de politiek. Wat heeft deze generatie nodig en zijn we bereid echt, maar dan ook echt te luisteren en hebben we daar de juiste mensen voor in huis? 
Volgens mij liggen de antwoorden bij mensen die het al doen, die ervaringsdeskundige zijn, social innovators, social professionals, peacemakers, changemakers en bruggenbouwers.
Waarden die de generatie boven hen deze vooral haalde uit bijv. religie zouden deze waarde een enorme toegevoegde kracht zijn in het versterken van huidige generatie, met veelal veel lef en durf, mits men niet aanstuurt in verplichte gebondenheid en toch zekerheid en veiligheid kan aanbieden. Het is samen zoeken maar dat betekent samendoen en samen van elkaar willen leren.
 
Ik geloof in de enorm kracht van deze flexibele generatie die hun talenten en vaardigheden op verschillende vlakken durven in te zetten. Angst mag daarom niet regeren en zeker niet deze generaties kapot maken. Hierom is het belangrijk dat we de juiste mensen te horen en te zien krijgen. Mensen die open en flexibel zijn, mensen die niet willen forceren, mensen die geen angst zaaien en mensen die vernieuwend zijn, denken en werken.
  
Laten we met z’n allen hiervoor staan en uitnodigen om samen hand in hand vooruit te willen.
Fatima Akchar

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Ilco van der Linde

"Be a Nelson". Te boeken voor Thema's Achtergrond   Onder het motto "Be a Nelson" roept Ilco...

Shielta Ramautarsing

“Ik werk vanuit het maken van verbinding door betrokkenheid, creëren van veiligheid, en...

Bedankt voor uw donatie

Hartelijk dank voor uw donatie! 

Elten Kiene

Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt...

Taco Houkema

Om veranderingen succesvol te laten verlopen vind ik het van groot belang om te beginnen bij een...

Jan-Peter Mout

Wie orde wil moet chaos leren toelaten, wie wil opbouwen moet ook kunnen afbreken en wie aan eisen...

Farbod Moghaddam

"Mijn doel? Kloven dichten, één lach tegelijk." Te boeken voor Thema's Achtergrond Van huis uit...

Fatima Akchar

"Hoe de wereld eruit ziet heeft te maken met wat we denken, voelen en doen. Wat wij vandaag de dag...

Liesbeth en Edwin ter Velde

  De eerste mensen die een expeditie naar de Zuidpool op zonne-energie hebben ondernomen, in...

Michael van Loenen

Ik geloof dat we in een tijd leven waar organisaties een cruciale rol spelen in het mooier maken...

Joost Röselaers

Met de ontkerkelijking dreigt er binnen de Nederlandse samenleving een centrale plek van bezinning...

Boy Frank

  The content of my masterclasses, based on wide experience in sometimes very dangerous and...

Roland Beuk

Het is mijn hogere doel en ‘broncode’ om maatschappelijke problemen op een ondernemende manier op...

Alan Bredenhorst

Jij bent de professional, maar je doelgroep is de specialist! Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Vanessa Umboh

Vanessa gelooft dat luisteren naar je hart de weg is naar een ´rijk´, voldaan en een gelukkig...

Hanno Ambaum

Werkende weg zoeken we verder en ontwikkelen ons dagelijks. Te boeken voor Thema's Er wordt veel...

Georgios Lazakis

Ik geloof in de verbindende kracht van muziek. Te boeken voor Thema's Achtergrond Georgios Lazakis...

Ilias Mahtab

Een gedreven voorvechter van gelijke kansen, keuze vrijheid, diversiteit en rechtvaardigheid. Te...

Suzanne Kemps

Suzanne is ondernemer, creatief en een verbinder. Als serial-entrepreneur heeft ze Frismakers...

Clémence Emeriau

  The content of the masterclasses with Boy Frank, are based on wide experience in sometimes...

Jeroen van der Heide

"Making the clothing industry more transparent, putting the customer first, contributing to a...

Jan Pieter Versluijs

Gepassioneerd ondernemer in de duurzame energie (solar). Houdt van avontuur en uitdagingen, om die...

Hisham El Doeri

Het kantelpunt kwam toen ik een hond in huis nam en ik mij verantwoordelijk voelde voor zijn...

Aad van Loenen

Laat leerlingen hun droom achterna gaan en je staat versteld van wat ze dan bereiken. MET AANDACHT...

Houssin Bezzai

"Probeer eerst naar jezelf te kijken, voordat je anderen de schuld geeft, want het begint altijd...

Mohammed Abarkan

Mijn boodschap kan ik niet vaak genoeg herhalen: wacht niet af, luister naar je hart en neem het...

Rivelino Rigters

Mijn verhaal start in Amsterdam-West waar ik opgroei met mijn moeder nadat mijn vader op mijn 5e...

Hanneke Gelderblom

Diversiteit is geen probleem, maar een kracht. Te boeken voor Thema's Achtergrond Meer dan 25 jaar...

Cor de Graag

Mijn focus ligt op de mens want uiteindelijk maakt de mens het verschil. Als de mens in een...

Winston Scholsberg

  De coach/trainer en verhalenverteller beheerst de kunst van het vertellen als geen ander. Te...

Jeroen Slotboom

''Hoe de wereld eruit ziet heeft te maken met wat we denken, voelen en doen. Wat wij vandaag de...

Marcel van Dam

Ik creëer vanuit mijn verbeelding, daarom ben ik een imaginator. Te boeken voor Thema's...

Samir el Hadaoui

Het is nu mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken, hen te steunen om hun onzekerheden te...

Hafsa el Bouddounti

Verhalen van anderen geven nieuwe inzichten, een ander perspectief en verrijken je leven. Op deze...

Engbert Breuker

Hij is mede-creator Red to be Blue, waarmee hij wereldverbeterende ideeën 'opdringt’ aan iedereen...

Gijsbert van Herk

  Nulla porttitor accumsan tincidunt. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id...

Dave Ensberg

Een betere wereld, begint echt bij jezelf. Te boeken voor Thema's Achtergrond   Dave...

Nick van Breda

  The most Futuristic Dutch man you can find!   Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Dana Maria Faneker

Als mensen vrij zijn van angsten, dan zijn ze in staat om van hun leven een succes te maken. Te...

Aza Rashied

Naar mijn mening is vechten nooit de oplossing. Te boeken voor Thema's Achtergrond Mijn naam is...

Leon Emmen

"Je omstandigheden bepalen niet wie je bent in het leven. Hoe je met die omstandigheden omgaat is...

Ruben Wieman

Geluk is voor mij dat je andere mensen helpt en een positieve impact op de wereld hebt. Te boeken...

Roeland Lelieveld

Africa Wood Grow is een sociaal herbebossingsbedrijf met als doel/missie om verwoestijning tegen...

Renske Heemskerk

Ik ben graag vernieuwend bezig, zoek relevante samenwerkingspartners op en bundel krachten om...

Jan ten Cate

Waarom aaien we het ene dier terwijl we het andere dier eten? Te boeken voor Thema's Achtergrond...

Merijn Tinga

De Plastic Soup Surfer inspireert doordat hij laat zien dat je verschil kunt maken als eenling,...

Laurens Waling

Ik denk in kansen. Ik zie de wereld als een grote verzameling van mensen met talenten. Te boeken...

Marcel Bos

Succes is geen geluk, iets abstracts dat alleen sommige mensen toevallig overkomt. In onze visie...

Ferdi Jansen

In mijn visie gaan mens, natuur en technologie hand in hand, zie ik steden als enorme co-working...

Saida L’Mhajari

Spreken vanuit mijn hart is wat mensen aanvoelen en waarderen en vooral ook: onthouden.   Te...

Joost de Muinck Keizer

Joost is an "Oceanpreneur".  Working as a professional scuba diver Te boeken voor Thema's...

Erik Duin

 "If you are able, at any moment, to sacrifice who you are for what you can become, THEN you'll be...

Bruno van den Elshout

Ik nodig uit tot wezenlijke ontmoeting tussen mensen, ideeën en werelden. Te boeken voor Thema's...
Please follow and like us: