Debbie Bachrach

Debbie Bachrach

Ik heb een achtergrond in International Business, met o.a. een focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen en stakeholder management. Dit zijn termen, die ik breed ben gaan interpreteren en wat mij betreft niet alleen in het zakendoen van toepassing zijn, maar bij elke interactie tussen mensen en groepen. Durf je de wereld door de bril van een ander te bekijken om te begrijpen hoe iemand in elkaar zit? Het met de ander eens zijn, is daarbij niet eens een vereiste. Helaas nemen we vaak onvoldoende de tijd ons in elkaar te verdiepen, terwijl er veel te leren valt van de beweegredenen van anderen.

Door mijn Joodse achtergrond hoor ik bij een groep waar mensen makkelijk een mening en vooroordelen over hebben, terwijl veel mensen nog nooit een Joods persoon ontmoet hebben. Iemand heeft me eens gevraagd of Joden niet eindelijk eens normaal kunnen gaan doen, in plaats van continue zielig te doen vanwege de Tweede Wereld Oorlog. Deze opmerking kwam erg hard bij me aan. Ik ben namelijk opgegroeid met getraumatiseerde mensen om mij heen. Met een trauma zo groot, dat het door generaties heen werkt. Gelukkig wordt de klap van de molen per generatie zwakker. Het levensdoel is niet om zielig te zijn. Ieder probeert elke dag weer iets van het leven te maken en dat lukt de ene dag net wat beter dan de ander.

Een ander vooroordeel is dat Joden en Moslims geboren aartsvijanden zouden zijn. Uiteraard, er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar beiden niet met elkaar door een deur kunnen of konden. Wie zich daarop focust loopt niet alleen het risico nog meer olie op het vuur te gooien, maar helpt ook gedeeltes van de geschiedenis de vergetelheid in. Om in de huidige tijd een positieve bijdrage te leveren, heb ik meegedaan met het project Mo&Moos dat Joden en Moslims bij elkaar probeert te brengen en door toenadering, kennismaking en begrip, vooroordelen en discriminatie probeert tegen te gaan. De intensieve gesprekken die we onderling hadden, hebben ons een ander perspectief over elkaar gegeven. De afgelopen jaren hebben we ook als platform activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld: workshops op een school met scholieren en conferentie in het Hermitage met professionals in het maatschappelijk veld.

Tijdens mijn studie heb ik mij ook verdiept in het Midden-Oosten conflict. Een gevoelig onderwerp dat bol staat van vooroordelen, aannames en polariseert tot ver buiten de regio. Ik ben me toen pas echt gaan beseffen hoe groot het negatieve effect van de media is, hoe vaak buiten de regio het onderwerp te pas en te onpas er met de haren wordt bij gesleept, hoe groot de verdeeldheid binnen de regio en bij betrokken groepen is en hoeveel kanten een verhaal kan hebben. Naast al deze eye openers, was mijn verbazing ook even groot over hoeveel positieve verhalen er zijn. Het is jammer dat de media daar niet net zoveel aandacht aan besteedt als aan alle negativiteit, aangezien daar minder sensatie en clicks mee te behalen valt. Al is het op kleine schaal, ben ik blij inmiddels op verschillende vlakken met Moslims contact te hebben.

Dat verhalen meerdere kanten hebben, is eigenlijk in elke situatie het geval. Zo ook op de werkvloer. We kennen het wel: de ene afdeling wijst naar de ander, de ene collega zit weer net even anders in elkaar dan ander. Als je op expeditie uitgaat om ieders kant te begrijpen, lukt het vaak om tot oplossingen te komen die voor iedereen goed werken en om mensen in beweging te krijgen door ze ieder op hun manier aan te spreken. Dit is niet een model waar iedereen per definitie water bij de wijn moet doen om tot een compromis te komen. Het gaat er juist om, om te kijken wat is voor iedereen nu echt belangrijk, begrip kweken en kijken hoe je tot iets gemeenschappelijks komt. Zo wint iedereen.

Het lijkt me leuk nader kennis te maken en te kijken hoe ik eventueel een bijdrage kan leveren aan jouw event. Let's crush those prejudices en laten we samen lachen om ieders interessante eigenaardigheden. Want zeg nou zelf met al die serieuze onderwerpen, kan een dosis humor en zelfspot op zijn tijd geen kwaad. 😉

Quote

"Als je oordeelt, stop je met kijken" - Wayne Dyer - (o.a. geleend door OMDENKEN)

Pitch

Identiteit is een complex concept. Uit welke facetten vind je zelf dat je identiteit bestaat en hoe ervaart de ander jou? De beste manier om elkaar te leren kennen en te ontdekken is door ontmoeting. Door jezelf en de ander een gezicht te geven en elkaar met respect te behandelen, kun je nader tot elkaar komen. Dit breekt vooroordelen af en geeft je de mogelijkheid de wereld op een andere manier te bekijken. Wie weet ga je elkaar nog begrijpen ook en wordt de wereld een mooiere plek! Dit geldt niet alleen voor maatschappelijke issues tussen bevolkingsgroepen, maar ook op de werkvloer tussen mensen en afdelingen.

Tarieven

Talen

Nederlands
Engels
Duits

Presentatie mogelijkheden

Online
In persoon
Hybride

Social media

Review

No items found

Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle gave dingen die wij doen!