Taco Houkema

Taco Houkema

Mijn naam is Taco Houkema, Ik ben geboren in 1970 als wat we nu een “sensitief jongetje” zouden noemen. Ik voelde me regelmatig anders dan de massa. Ik had er altijd al wat moeite mee dat mensen dingen deden omdat dat nou eenmaal zo hoorde. Dat ze vooral anderen volgden en dat materialistische groei en eigengewin bij veel mensen bovenaan leek te staan. Ik wilde liever een verschil maken voor anderen. Voor de wereld waarop we leven, voor een duurzame toekomst waar plaats mag zijn voor iedereen om in verbondenheid en harmonie samen te kunnen leven. Ik durfde mijn stem echter lang niet altijd te laten horen en voelde me, als ik me over dit soort dingen uitte, vaak onbegrepen. Ik zweeg dus vaak en deed regelmatig met tegenzin mee aan “het spel zoals dat gespeeld wordt”. Mijn ouders hadden ook ieder hun eigen ontdekkingstocht in het leven en ik ben ze dankbaar dat ik bij hen altijd mezelf mocht zijn en dat ik ervaringen en inzichten meekreeg waar ik later vaak wat mee kon.

Dankzij jarenlang werk als presentator/ disc-jockey in de radiowereld en mijn ervaringen als leerkracht, directeur en vernieuwer in het basisonderwijs, groeide mijn zelfvertrouwen. Nu durf ik mijn stem gemakkelijker te laten horen. Durf ik mijn mening te geven. In het werk dat ik oppak wil ik nu dan ook graag verschil en impact maken richting veranderingen waarbij de mens weer centraal staat en niet de bureaucratische, gecreëerde systemen en machtsbolwerken die vaak bewust of onbewust in stand worden gehouden.

“Ik begon mijn professionele loopbaan als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Na het volgen van een tweejarige opleiding tot schoolleider en het bekleden van de functie van adjunct-directeur op een school, ben ik vanaf 2002 directeur geweest op verschillende scholen, waarbij ik tevens verschillende keren interim-werk heb opgepakt. Tevens coördineerde ik jarenlang het invalwerk en een vervangingspool voor 22 scholen.
Tot de zomer van 2021 was ik werkzaam als directeur op 2 basisscholen in Almen en Harfsen en vanaf september 2021 ging ik 2 dagen aan de slag op DBS Nettelhorst (gemeente Lochem), om me daarnaast 3 dagen vrij te kunnen spelen voor het aanbod dat terug te vinden is op deze website. Aanbod dat aansluit bij mijn intentie om mensen of organisaties te helpen veranderen, om te buigen of te vernieuwen, passend bij deze tijd en vooruit bouwend op de toekomst.

Als hobby heb ik onder andere ruim 15 jaar bij verschillende radiostations gepresenteerd, reclames ingesproken en wat kleine rolletjes op televisie gespeeld. Ik ben nu desgewenst nog te boeken als stemacteur.
Vanaf de zomer van 2017 ben ik voor presentaties over (onderwijs)vernieuwing of maatschappelijke verbinding en als gastspreker te boeken via deze website van het Rolmodellenbureau in Den Haag.
Mensen typeren me vaak als iemand die een coachende, dienende leiderschapsstijl toepast. Iemand die zijn gevoelskant goed heeft ontwikkeld en die anderen herkent in zijn/ haar hoog gevoeligheid. De mens staat altijd centraal en vormt voor mij de kern van een organisatie. Mensen in deze snel veranderende wereld verder op weg helpen om zelf richting aan hun werk of leven te kunnen geven, natuurlijk binnen verantwoorde grenzen, is een belangrijke drijfveer. Daarbij zijn openheid en transparantie kernbegrippen. In februari 2012 startte ik, naast het werk in het onderwijs, één dag in de week met Houkema Coaching en Begeleiding. Nu zijn dit drie dagen. Dit, omdat steeds meer mensen in deze voor velen soms hectische en verwarrende tijden op mijn pad komen met een hulpvraag. Hen middels coaching, begeleiding, sparren of trainen verder mogen helpen, zie ik als een fantastische ervaring en als een belangrijk doel in deze fase van mijn leven.”

Respect en wederzijds vertrouwen staan altijd centraal bij het al dan niet accepteren van een opdracht. Bovendien bepaal je altijd je eigen grenzen!
Zullen we elkaar inspireren?

Hartelijke groeten, Taco Houkema

Quote

Alles raakt alles overal aan

Pitch

Onze maatschappij is toe aan het dienend maken van systemen in plaats van leidend. Aan het centraal stellen van de mens. Van mensen vraagt dit eigenaarschap en een holistische benadering van het leven. Ik help jouw organisatie graag omdenken en buiten de lijntjes te kleuren. Ik beschik over een dosis ervaring in dit opzicht, opgedaan in het (vernieuwings)onderwijs. Ik deel graag mijn ervaringen en geef voorbeelden hoe we dingen anders kunnen organiseren.

Rolmodel info

Tarieven

Per uur
€ 200,- (excl. BTW)
Per dagdeel
€ 700,- (excl. BTW)
Sociaal tarief per uur
€ 100,- (excl. BTW)
Sociaal tarief per dagdeel
€ 350,- (excl. BTW)

Talen

Nederlands

Presentatie mogelijkheden

In persoon

Social media

Review

No items found

Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle gave dingen die wij doen!