Tijd.
Naarmate de dagen verstrijken, dag in – dag uit, verstrijken de jaren. Een bekende uitdrukking luidt: ‘Wijsheid komt met de jaren.’

Naarmate de jaren verstrijken ontdek je meer over het leven en je eigen rol daarin. We hebben allemaal een doel in het leven. Welk doel of droom is voor jou weggelegd en durf je dat te realiseren? Durf je die verbinding met jezelf aan te gaan om je eigen doelen te bereiken en hoe kom daar dan terecht?
Met de tijd leer je welke tools en mensen je nodig hebt in je leven.
Één van die middelen is ongrijpbaar en is toch altijd aanwezig. Je hebt daar geen keus in.

Tijd.
Wat doe je met de tijd die je hebt?
Die 25948,766 in een jaar! 365 dagen, 52 weken, 7 dagen in een week en dus 24 uur op een dag?

Één ding wat ik de afgelopen jaren en in het bijzonder de afgelopen maanden heb geleerd is dat; alles een proces is waar tijd overheen gaat. En in dat proces maak je stappen. Kleine stappen die aan het geheel bijdragen.

Zolang ik op deze aardbol rondloop hebben zich veel processen afgespeeld die ik van dichtbij heb meegemaakt. Ik ben me ervan bewust dat de tijdperk waarin wij nu leven slechts een 1 dag is in verhouding met de eeuw waarin we leven.
Wat wij vandaag de dag doen, hoe wij onze tijd en energie besteden draagt niet alleen bij aan onze dagelijkse leven maar zeker ook aan die van de morgen en de wereld van de toekomst. De maatschappij van de toekomst.

De maatschappij van de toekomst ligt ten fundament aan onze huidige samenleving. Dat zijn wij.
Daarvoor moeten wij dus samen een veilige omgeving voor creëren en daarvoor moeten we waken. Identiteitsonwikkeling is ook een proces van tijd en ervaringen. Iedereen die ik spreek heeft het over tijd en identiteit, maar weinig linken deze aan elkaar. Nou…bij deze doe ik dat even graag. Nederland heeft een nieuwe identiteit ontwikkelt. Daar mogen we best bij stilstaan. Niet alleen haar burgers veranderen in samenstelling, maar ook haar economie, politiek, media en haar toekomst burgers worden hierdoor beïnvloedt.

We zijn samen Nederland, we besteden allemaal onze tijd hier in Nederland aan Nederland, voor Nederland van nu en die van de toekomst. Wij zijn de identiteit van Nederland.
Nederland is met de tijd gegroeid, heeft zich ontwikkelt op vele vlakken, Nederland is verjongd maar ook vergrijst.
Maar is Nederland met de tijd ook wijzer geworden?
Volgens mij wel. Laat de media ons dat zien? Nee, helaas niet. Daar draaien zij niet op namelijk, maar toch beinvloeden ze onze aandacht, denkbeelden en sturen ze onze tijd. Want hoe veel tijd besteed jij aan media, social media en bepalen zij waar jij aan denkt en je dus mee bezighoudt?
Helaas wordt er al een hele lang tijd in de media een en dezelfde plaatje afgedraaid als een song die de hele tijd door je hoofd blijft dwalen en je onbewust dat blijft zingen tot aan irritatie toe dat zo snel mogelijk wilt switchen van song. Zo wordt er in de loop van ons levenspad van alles op ons afgestuurd. Vanuit politiek, vanuit gemeenschappen, in het onderwijs, in de prive sfeer en de media die bepalen hoe wij op elkaar reageren of niet.

Zo, en dan nu terug naar de tijd. De identiteit van deze tijd dat zijn wij zelf. Toch lijken we te zoeken naar die identiteit die we willen creëren of niet willen loslaten. Maar het enige wat we zeker weten is dat vanavond de zon ondergaat en morgen weer opkomt, terwijl deze elders ondergaat en de tijd ons dus eigenlijk dwingt om vooruit te moeten willen gaan. De eerste stappen is dus de constatering maken dat Nederland van nu, niet die van toen was, en de Nederland van de toekomst door onszelf wordt gecreëerd. Daarin leven onze kinderen en kleinkinderen straks in.

Wie ben jij? Wat doe jij? Waarom doe je wat je doet met je tijd? Waar staat jouw verhaal in die geschiedenistijdlijn straks? En door wie laat jij dat bepalen?

Think, think, think.
Daar zit de kracht in van ons verstand of misverstand. Herhaling en denkkracht.
Wanneer we de juiste woorden, daden en krachten herhalen kunnen we wat voor onszelf belangrijk is realiseren . Daar kun je tijd en dus het proces voor gebruiken. Focus en herhaal dagelijks je doelen. Je zult zien dat het gaat leven en je het gaat creëren.

Tijd ontwikkelt dus niet alleen wijsheid maar ook identiteit, dromen en doelen. Terwijl dat zich ontwikkelt ontwikkelen vervolgens maatschappijen en hele beschavingen zich daaruit voort.
Ik. Jij. Wij allemaal zijn hier de tools voor.

Bedankt voor je tijd.

Fatima Akchar

 

Please follow and like us: