Kun je ons iets vertellen over de persoon achter Dave Ensberg? Ik ben gelukkig getrouwd, 33 jaar en zoon van Surinaamse ouders. Mijn werk in het speciaal onderwijs is niet alleen maar een baan; het is mijn levensmissie bij te dragen aan een beter en meer rechtvaardige wereld, vooral voor hen die het niet zonder hulp of ondersteuning van anderen aankunnen.

Op je LinkedIn profiel zag ik bij jou twee achternamen staan achter je naam, waar komen deze twee vandaan? In de aanloop naar onze bruiloft in 2010 hebben mijn echtgenote en ik besloten elkaars achternamen te dragen. Niet alleen de vrouw dus, maar ook de man. Ik geloof namelijk heilig in de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. De tijd van (impliciete en subtiele) mannelijke dominantie in deze wereld moet een keertje afgelopen zijn!

Je bent voorzitter van het College van Bestuur bij Stichting Biezonder Onderwijs, wat maakt deze onderwijsvorm zo bijzonder en waar staan jullie voor? Onze stichting heet Biezonderwijs. Wij verzorgen specialistisch onderwijs aan zo’n 1.800 kinderen en jongeren van 4 tot 20 jaar waarbij het leren en opgroeien niet vanzelf gaat. Dat doen wij door de inzet van ongeveer 500 zeer deskundige leerkrachten en andere experts in onze scholen en vanuit een positief mensbeeld: ieder kind heeft talenten, verdient het deze te ontwikkelen en ieder kind – ongeacht een eventuele beperking, (ernstig) gedragsprobleem of andere ‘uitdagingen’ – mag bij ons zichzelf zijn. Daar staan we voor.

En dan ben ook nog eens bestuursvoorzitter van Kompass, Mensenrechten dichtbij. Hoe ben je hierbij betrokken geraakt? Ik ben oprichter en oud-bestuursvoorzitter van stichting Het Nieuwe Wij, de voorloper van Kompass, Mensenrechten Dichtbij. Het Nieuwe Wij zette zich in voor meer verbinding, vertrouwen en respect in onze samenleving. Kompass legt vanuit vergelijkbare idealen de focus op het beschermen en verdedigen van mensenrechten in Nederland en het versterken van andere burgerrechtenorganisaties om daartoe een effectieve, politieke lobby te voeren. Mensenrechten zijn voor mij van groot belang voor een eerlijke en rechtvaardige wereld.

Je bent ook lid van een politieke partij, lid van een beweging voor meer inclusie en reflectie in politiek, je schrijft mooie columns en vast nog veel meer. Hoe schakel jij dat met het thuisfront? Vergt dat niet een strakke planning? En dan heb ik ook nog een boek geschreven, ‘Bezielde Beschaving’, dat op 8 oktober verschijnt. Ja, ik ben een druk mannetje. Het gaat alleen makkelijker (en sneller) als je zaken doet die vanuit je hart komen en onderdeel zijn van je passie. Daarnaast is een strakke planning essentieel. Eerlijk gezegd gaat dat soms goed en soms minder goed. De schoolvakanties en weekenden benut ik zoveel mogelijk voor échte ontspanning en samenzijn.

Je doet heel veel, dat lijkt kenmerkend te zijn voor veel van onze rolmodellen. Wat beweegt jou om zoveel zaken op te pakken? Dit is wie ik ben. Ik wil me al sinds ik jong(er) was inzetten voor een betere wereld. De wereld kan zoveel mooier en rechtvaardig zijn, maar dat lukt alleen als we er samen hard voor werken.

Met al je werk en je inzet voor dit soort organisaties lijkt het net of je op een missie bent. Zit er een verborgen missie en passie in dat wat jij doet? Ja Kun je hier ons en de lezers wat meer over vertellen? Mijn missie en passie is niet verborgen, maar probeer ik juist zoveel mogelijk openlijk te delen. Ik streef naar een ‘bezielde beschaving’. Voor mij staat dat voor verbinding tussen mensen en bezielde verbinding vanuit liefde en inclusie. Inclusie duidt op de vol- en gelijkwaardige betrokkenheid van een medemens bij de ander en bij de samenleving als geheel. Ieder mens hoort erbij, slechts grensoverschrijdend (in strijd met de rechtsstaat) gedrag kan hem of haar van de gemeenschap afstoten of verwijderen. Door met elkaar de bezielde verbinding te vinden, hoeven ongewenste fenomenen als discriminatie, eenzaamheid en emotionele armoede niet langer te bestaan.

Dat is interessant. Wat doe jij om andere mee in beweging te krijgen? Door te zijn wie ik ben en te blijven doen wat ik doe. Bij Biezonderwijs en daarbuiten. Maar ook via mijn boek, (opinie)artikelen, een TED-talk en interviews om mensen te inspireren en te motiveren.

Stel je zou het voor het zeggen hebben in Nederland, waar zou jij je als eerst hard voor maken? Het wij-gevoel in onze maatschappij. Investeren in verbinding van en tussen mensen, ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, sekse, geografische diversiteit en dergelijke.

Het Rolmodellen Bureau heeft jou benaderd als rolmodel voor je inzet in het onderwijs en ziet jou als een voorbeeld voor anderen. Welke boodschap zou jij nu willen delen met de mensheid als rolmodel via dit interview? ‘Be the change you wish to see in the world’, een citaat van Gandhi. Zelf kansen pakken, ervoor gaan en in jezelf blijven geloven. Ondanks tegenstand als discriminatie en racisme onderweg, heilig blijven geloven in het bereiken van je einddoel.

Dank je wel voor je openhartigheid en het delen van je passies.

Fatima Akchar

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Please follow and like us: