Ilco van der Linde, ook wel Mister Peace van Nederland genoemd, is nu in Lesbos om vluchtelingenkampen voor te bereiden op de winter. Wij gaan op afstand in gesprek met Ilco.

Ilco, vorig jaar was je ook betrokken bij het opzetten van de actie ‘We gaan ze halen’. Actie om de mensen die op de vlucht waren en in Lesbos waren aangekomen naar Nederland te halen en ze de beloofde plekken te geven. Hoe sta je daar nu in? Wat is er verandert?

Ilco van der Linde bij ‘The lifejacket graveyard’

Niets. Ik vind nog steeds dat Nederland het beloofde aantal vluchtelingen uit Griekenland moet opnemen. Anders heeft het ook geen recht van spreken richting alle andere Europese landen die vaak nog veel minder doen. Europa heeft gewoon de humanitaire plicht – vanwege haar rijkdom, haar bestaansreden en haar eigen verleden – om mensen op te vangen die vluchten voor oorlog en terrorisme.

Vorige week vertelde je mij dat je nu zelf naar Lesbos ging om de vluchtelingenkampen winterklaar te maken. Wat beweegt jou om opnieuw zelf actie te ondernemen en de armen uit de mouwen te steken in plaats van thuis zitten in het mooie en veilige Amsterdam?

Bij Lesbos denk je wellicht aan zon en zee, maar de wind giert hier nu door de kampen, ‘s nachts is het net zo koud als in Nederland en als het regent stroomt het door sommige krakkemikkige tenten heen. Daar liggen kinderen zoals die van jou en mij. Ze kunnen en mogen alleen geen kant op. Ook de verveling en frustratie slaat hier om zich heen. Talenten raken hier verpieterd, a bloody waste of human capital.

Ben je op eigen initiatief of ben je samen met een organisatie er heen gegaan?

Ik ben hier nu op verzoek van Movement on the Ground. Eén van de kampen hebben ze echt een heel stuk leefbaarder gemaakt: voetbaltraining, computer- en taallessen, filmavonden, foodtrucks waar mensen bij tourbeurt hun eigen eten mogen klaarmaken, muurschilderingen, boeken, dekens, zonnenpanelen voor licht en mobieltjes. Tussen het werken door hebben we met een ‘Think Tank’ nagedacht over hoe deze humane manier van het opvangen van vluchtelingen de norm zou kunnen worden voor alle vluchtelingen ter wereld. Gemiddeld verblijft een vluchteling negen jaar in een kamp, dus het is letterlijk van levensbelang dat hier niet hele generaties verloren gaan, moedeloos worden of radicaliseren.

Kun je ons vertellen hoe de situatie nu daar is?

Er zijn hier twee grote kampen. De grootste is Moria en dat is een extreem deprimerende plek. Overal afval, lekke tenten, verveeld hangende mannen achter hekwerk, politie op de hoeken, huilende baby’s. Er is gelukkig geen honger, maar meer positiefs heb ik niet te melden. En er komen nog steeds zo’n 2000 vluchtelingen bij per maand. De frustratie druipt er bij iedereen vanaf. En weet je, het wordt hier ook bewust slecht gehouden. Politici hopen dat ze hun familie in Syrie laten weten dat ze daar maar beter in de oorlog kunnen blijven, omdat hiet hier ook niet veel beter is. Er wordt wereldpolitiek bedreven over de ruggen van deze mensen, die wat mij betreft stuk voor stuk een held zijn.

Een verloren kindersandaal van een gevlucht kind, Lesbos

Waar hebben de mensen in de vluchtelingenkampen nu het meest behoefte aan?

Waardigheid. Iedereen heeft talenten, die ze straks, in hun nieuwe thuisland, graag willen gebruiken. Train vaardigheden waarmee ze straks direct aan de bak kunnen. ICT, horeca. Van ‘Refugee to Employee’ en van ‘Camp to Campus’; het zijn twee van de stellingen van Movement on the Ground. Daarom runnen ze ook in de Bijlmerbajes het Movement Hotel, waar statushouders een hotel en restaurant leren runnen, om daarna één van de duizenden vacatures in de horeca te kunnen pakken! Laat mensen dansen, muziek maken, films kijken, boeken lezen of hun eigen eten koken, in plaats van apatisch in de rij te laten staan. Juist deze mensen hebben aangetoond hoeveel kracht ze hebben. Koester en ontwikkel dat en dan worden Europa en de mensen zelf daar alleen maar sterker van.

Hoe maken jullie de vluchtelingenkampen winterklaar? Wat doen jullie precies?

Movement on the Ground vervangt hier en daar groepjes krakkemikkige tentjes voor hele grote verwarmde tenten, waarvoor ze ook de blowers regelen. De vloer er onder wordt eerst glad gemaakt, waterafvoer wordt gegraven, grind gestort, flonders geplaatst; alles om mensen droog en warm te houden

Waar komen de mensen die daar zitten vandaan?

Vooral uit Syrie. Maar ook uit Ethiopie, Eritrea, Libie, Congo en west-Afrika. Vrijwel altijd dus gevlucht voor honger, oorlog, dictatuur of terrorisme.

Wat zouden wij vanuit Nederland op grotere afstand kunnen doen?

Check hun website met .com en lees daar wat je allemaal kunt doen. Je kunt boeken, dekens en kleding doneren. Maar je bent ook welkom om als vrijwilliger een poosje mee te werken. Donaties en sponsors zijn natuurlijk ook super welkom.

Wat maakt het meest impact op jou?

De holle ogen van de apathisch voor zich uitstarende baby’s. Maar ook het onvoorstelbare doorzettingsvermogen van iedereen, inclusief de vrijwilligers die hier aan de slag zijn.

Wat betekent dit voor jou? Wat neem je mee?

Nou, het liefst neem ik aantal van die ouderloze kinderen mee, maar dat mag natuurlijk niet. Dus neem ik de herbevestiging mee dat alles helpt, alle kleine beetjes menselijkheid die we elkaar kunnen geven. Het probleem is complex, maar de oplossing is simpel. Bottom-line is het gewoon van belang dat we er voor elkaar zijn als het nodig is, toch? Maar dat kan ook in Nederland hoor.

Ilco van der Linde met een jong kind in een de vluchtelingenkampen in Lesbos

Wat zou je tegen de Nederlanders willen zeggen vanuit Lesbos? Een hartekreet?

Vluchtelingen zijn niet het probleem, wel het feit dat ze moeten vluchten. En daar hebben wij in het westen zeker een rol in, veel meer dan mensen zich realiseren. De meeste wapens komen uit het westen, de meeste verhitting van de aarde komt door het westen, dagelijks betalen Europeanen miljoenen voor olie, waarvan veel in de zakken komt van corrupte systemen. Als we de vluchtelingenproblematiek duurzaam willen aanpakken moeten we naar de roots van het probleem. En ondertussen de vluchtelingen niet behandelen als nummer, probleem of bedreiging, maar simpelweg als gelijkwaardige medemensen. Simpel toch?

Wij danken voor het delen van je ervaringen en je duidelijke en sterke boodschap voor ons allemaal.

– Fatima Akchar

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Please follow and like us: